SUTW

Spotkanie z Jędrzejem Majką

Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat - wykład Jędrzeja Majki

“...by przekonać się, jak wielka była wartość przypraw, wystarczy spojrzeć na wzgórze wawelskie [...] Otóż w XVI wieku na Wawelu pieprz, szafran i goździki przechowywane były pod kluczem. Oddelegowany do ich pilnowania strażnik wydawał kucharzowi jedynie określone porcje. W tym czasie funt (ok.0,45 kg) szafranu kosztował tyle, co dobry koń jeździecki, a funt gałki muszkatołowej równowartość 50 metrów płótna. Jeśli wspomnimy, że kilogram goździków  w XVII wieku wart był tyle, co dom w Amsterdamie, nie zdziwi fakt, że od wieków były podrabiane…” - fragment z książki Jędrzeja Majki Podróże za smakiem

Jędrzej Majka z niezwykłą energią prowadził publiczność przez tajemniczy i intrygujący świat przypraw. Niezwykły kontakt z publicznością sprawił, że spotkanie było dialogiem, rozmową przyjaciół, którzy chcą się ubogacić wiedzą i obecnością.

Nie zabrakło oczywiście przypraw przywiezionych z podróży.

fot. Piotr Tołwiński

 

___________________

Jędrzej Majka - swoje podróżowanie jako sposób na życie rozpoczął przed laty, kiedy wpłynął statkiem do Bosforu. Od tego czasu jeździ, fotografuje, pisze i opowiada. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznacza na kolejne wyjazdy. Odwiedził ponad 70 krajów. Środki lokomocji i odwiedzone miejsca nie są dla niego najważniejsze, bo tak naprawdę liczą się tylko spotkani w drodze ludzie, ich życie i opowiedziane przez nich historie.

Zasmakował życia w różnych temperaturach, od minus 40 stopni Celsjusza pod kołem polarnym w Republice Komi po plus 50 w Buszer nad Zatoką Perską. Spędził nielegalnie dzień w kopalni węgla kamiennego w Rosji i wypił nieprzyzwoicie dużo wina na cmentarzu w Gruzji. Jest uzależniony od czarnej, mocnej i gorzkiej kawy oraz fotografowania nazw miejscowości na studzienkach kanalizacyjnych.

Jest autorem licznych przewodników i albumów fotograficznych, a także trzech książek podróżniczych: „Pociąg do świata” (2010), „Przypadki podróżne” (2016) oraz „Podróże za smakiem, czyli jak przyprawy zmieniają świat” (2019). Prowadzi program podróżniczo-kulinarny „Na tropie przypraw”.

 

Partnerzy

©2024 Wszelkie prawa zastrzeżone. Foldruk Media